דבק מגע, דבק אפוקסי או דבק פלסטי? איך נדע איזה סוג דבק מתאים לנו להדבקה?
אנשים רבים אינם משקיעים זמן רב במחשבה על איזה סוג דבק הם משתמשים עד אשר נתקלים בבעיות הדבקה. הגיוני ביותר כי כל נגר או חובב עבודות "עשה זאת בעצמך" נלהב אשר חשוב לו שהעבודה שלו תתבצע כיאות ילמד קצת יותר על סוגי הדבק השונים:
דבק חיות (עצמות):
שימש את מרבית הנגרים בעבר אך כיום אינו כל כך בשימוש. סוג דבק זה נאלץ להיות מחומם מראש לפני המריחה. חימום נוסף של הפריט המודבק בדבק חיות נותן אפשרות לתקן ולהסיר חלקים, אם יש צורך בכך. פרוש הדבר כי סוג דבק זה אינו מתנגד לחום. בנוסף, יכולת העמידה שלו בלחות נמוכה מאוד. דבק החיות מתייבש ומסתדר באיטיות ועל כן יש צורך בהידוקו זמן רב.
האפוקסי והפלסטי:
דבקי האפוקסי אמנם חזקים ויציבים וכן יש להם עמידות גבוהה במים אך אלו יקרים ודורשים גם ערבוב של שני חלקים לפני ההדבקה. לאחר הערבול נוצרת תגובה כימית הגורמת להתקשות ועל כן מצריכים זריזות,לפני שהחומר מתגבש, בייחוד בטמפרטורות גבוהות. סוגים אלו של דבק יעילים ביותר בעבודות בחוץ אך עם זאת עלולים לגרום לגירויים בעיניים ובעור.
דבק שרף:
דבק נגרים זה נמצא בשימוש רב בקרב הנגרים כיום ועשוי משרף סינטטי או שומני.
ניתן למצוא אותו בגוונים של לבן צהוב וחום. הוא מעורבב מראש כך שניתן להוציא מהשפופרת ולמרוח אותו ישירות על המשטח. הוא חזק ומתייבש די מהר (זמן הידוק וייבוש של כ-3 שעות). סוגים חדשים יותר של דבק זה מציעים יכולת גדולה יותר לעמוד במים. הגוונים הלבנים מתייבשים לאט יותר, לצהובים ולגוני החום יכולת רבה יותר לעמידה בחום ובלחות. דבק השרף ניתן לשימוש בטווח רחב של טמפרטורות.
חומר מדביק מיוחד:
הנגרים משתמשים במלט מחבר על מנת לחבר למינציות או את חומר הווניל למשטחי עץ. לא ניתן לערוך שינויים לאחר ההדבקה ויש לבצע את העבודה במקום מאוורר לחלוטין. ציאנו אקריליק- הוא "דבק המגע". ידוע כחזק ביותר ועושה את העבודה מהר יותר כאשר בא במגע עם חומרים אטומים נטולי נקבוביות. סוגי דבק חדשים מסוג הפוליאורתן עובדים בדומה לאפוקסי אך אינם מצריכים ערבול ואינם משחררים אדים. הם מתרחבים וכך ממלאים את כל הרווחים הנמצאים באזור החיבורים. כמו כן הינם עמידים במים.
זהו זה! הנה לכם עוד קצת מידע שיעזור לכם למצוא את הדבק הנכון לעבודה הבאה שלכם.